4 stycznia 2018

Wino na wesele

Wino jest popularną pozycją wśród weselnych trunków. Odpowiednio wybrane i podane sprawią, że jedzenie będzie smakowało wybornie, a atmosfera nabierze kolorów 😉

Wybierając wino na wesele Pary Młode powinny zadać sobie kilka pytań, a odpowiedzi na nie przygotował Pan Paweł Rakowski, sommelier Winiarni „Odkupienie Win”.

Jak oszacować ilość wina na wesele?

Ilość wina jest zależna od kilku czynników: przede wszystkim od ilości gości – z jednej butelki napełnimy pięć kieliszków. Podczas szacowania bierzemy również pod uwagę inne alkohole, które pojawią się podczas przyjęcia np. wódka, whisky czy drink bar. Zadajmy również sobie pytanie dla kogo zamawiamy wino, kto je będzie pił.

Czym kierować się przy wyborze rodzaju wina?

Ważnym czynnikiem przy wyborze jest z góry ustalone menu. Tutaj możemy zastosować dwie opcje:

  • Pierwszą będzie wybranie dwóch pozycji, jednej białej oraz jednej czerwonej. Przy takim podejściu należy się kierować uniwersalnością wina, tzn. żeby przeszkadzało podczas danego dania, jak i również przy nim nie zginie. Wino na wesele nie powinno być zbyt wytrawne oraz taniczne, nie każdy lubi takie wina. Przykłady uniwersalnych win:
  1. Elfo Bianco D’Alessano
  2. Armantes Macabeo
  3. Nicosia Chardonnay
  4. Elfo Primitivo
  5. Armantes Garnacha Tempranillo
  6. Nicosia Nero d’Avola
  • Drugą opcją jest dobranie innego wina do każdego serwowanego dania. Tutaj goście doświadczą ciekawej podróży smaków oraz zmysłów, na pewno zostanie to przez nich zauważone i docenione i może stanowić świetną atrakcję przyjęcia.

Wino musujące na aperitif i pierwszy toast – jak oszacować ilość i jak je podawać?

Kieliszek wina na powitanie powinien dostać każdy gość. Zakładamy, że z butelki nalejemy 7 kieliszków. Wino powinno być nalane tuż przed pojawieniem się gości, aby zachować musowanie oraz świeżość wina. Zadbajmy, by nie było to najtańsze wino musujące, gdyż pierwsze wrażenie gości jest bardzo ważne.

Czy wybór wina zależy od pory roku?

Pora roku ma również spory wpływ na dobór wina, w lato chętniej sięgamy po delikatne orzeźwiające wina. Natomiast w chłodniejsze pory roku pijemy wina bardziej skoncentrowane i cięższe.

Wina słodkie, likiery – jak i do czego serwować?

Wina słodkie i likiery serwujemy do deserów, raczej w symbolicznych ilościach. Gdy pijemy dużą ilość takiego wina czujemy się znużeni, a wino ma za zadanie również orzeźwiać. Serwujemy je schłodzone, w temperaturze ok. 6-8°C, w kieliszkach o trochę mniejszej czaszy.

W jakiej formie podawać wino: na stołach w coolerach, rozlewane przez kelnerów, serwowane w kieliszkach na barze?

Wino można podawać na wiele sposobów, ja jednak rekomenduję, by rozlewał je kelner. W ten sposób najlepiej kontrolujemy ilość podanego wina, po przyjęciu nie zostanie wiele otwartych butelek. Wino białe musi być dobrze schłodzone, natomiast czerwone powinno mieć około 18°C .

Przykładowy zestaw wina na wesele na 80 osób (dorosłych gości).

  • Aperitif: prosecco/cava – 15 butelek
  • Białe i czerwone: uniwersalne bądź dobrane do menu – po 24 butelki
  • Wino do deseru (raczej każdy wypije po kieliszku) – 15 butelek

Zawsze lepiej wziąć o kilka więcej butelek i mieć je w rezerwie na wszelki wypadek.

 

Odkupienie Win to sklep z winami i wine bar, który znajduje się w Warszawie przy Placu Czesława Niemena 1. Para Młoda ma do wyboru 170 win importowanych bezpośrednio od producentów, wśród nich wino na wesele ze specjalnie zaprojektowaną weselną etykietą oraz możliwość spersonalizowanej zawieszki. Wino na swoje wesele można dobrać podczas bezpłatnej degustacji, z profesjonalnym wsparciem sommelierów, a nienaruszone butelki które zostały po weselu zwrócić do sklepu.

Szczegóły wpisu:

Tagi

, ,

Data

4 stycznia 2018

Autor

Agentka weselna